Batteriguide

På denne siden skal vi lære deg forskjellen på ulike type batterier som vi selger på Evision og hvordan du behandler batteriet for å maksimere livslengden på det.

 

Blybatteri/blyakkumulator

Blybatterier brukes fortsatt i de fleste produktene vi selger på grunn av deres relativt høye energieffektivitet, sammen med relativt lave kostnader. Blybatteriene vi selger er vanligvis AGM-type Absorberende Glassmat), og er forskjellige fra et vanlig blybatteri som brukes som bilbatteri, da de klarer å levere jevn spenning over lengre tidsperioder og kan tåle dypere utslipp enn et startbatteri. I tillegg er de vedlikeholdsfrie og spillfrie, slik at du ikke trenger å fylle batterivann mellom ladningene.

Lithiumbatteri

Litiumionbatterier har i dag blitt et svært vanlig og populært batteri for bruk i mange typer elektroniske produkter, for eksempel mobiltelefoner, bærbare datamaskiner, elektriske sykler og hoverboards. De største fordelene med litiumionbatterier er deres høye energitetthet, lav vekt og relativt lang levetid. Livslengden av et batteri. Batteriets eksakte levetid avhenger hovedsakelig av hvordan batteriet brukes og drives. Misbruk av batteriet eller ladingen kan bety at batterilevetiden er forkortet betraktelig. Med riktig forsiktighet har de fleste blybatterier en levetid på ca. 200 ladninger, mens et litiumbatteri har en levetid på ca.
500-600 ladesykluser.

På et blybatteri er det en jevn og gradvis ytelsesforringelse etter hvert som batteriet blir eldre. På sammenlignbare vilkår har et litiumbatteri en mindre ytelsesforringelse over det meste av livslengden og har deretter en sterkere forverring mot slutten.

Hvis du oppdager at et batteridrevet kjøretøy har en kortere rekkevidde enn før, kan dette være et tegn på at det trenger et batteribyte. Før du erstatter batteriet, må du kontrollere om ytelsesforringelsen kan avhenge av en annen faktor. Hvis du har et kjøretøy med luftfylte hjul, må du alltid kontrollere lufttrykket i dekkene. Dårlig pumpet dekk reduserer rekkevidden betydelig. Kontroller bilens bruksanvisning for riktig lufttrykk. For kjøretøy med pedalbremse / håndbremse (f.eks. Sykkel, elektrisk motor etc.), kontroller at bremsen ikke tar i.

Vær også oppmerksom på at eksterne faktorer som førerens vekt, utetemperatur, kjørestil og vindforhold kan påvirke rekkevidde. Optimal temperatur for batterier er ca 25+ grader. Ved kaldere temperaturer kan rekkevidden bli betydelig forkortet. Nøyaktig når det er tid for en batteribyte varierer mellom forskjellige brukere. Et bly- eller litiumbatteri som brukes som strømkilde for et kjøretøy, begynner å bli verre etter 5-10 ganger bruk. Ytelse / rekkevidde forverres deretter gradvis gjennom batterilevetiden. For en kunde som ønsker å få minst 20 km rekkevidde per ladning, innebærer dette at batteriet byttes ut tidligere enn noen som kun ønsker 5 km rekkevidde per ladning. Derfor er "levetiden" til et batteri forskjellig fra bruker til bruker.

Lading og vedlikehold

Følg alltid ladeinstruksjonene som følger med produktet, og bruk kun den medfølgende laderen for å lade produktet / batteriene. Hvis du trenger en ekstra lader, kontakt alltid oss ​​på ruller.no for at du får riktig lader for produktet. Både blybatterier og litiumbatterier har samme generelle anbefalinger når det gjelder lading og vedlikehold.
– Lad opp batteriene umiddelbart etter hver bruk.
– La alltid batteriene lades opp før lagring på lang sikt. Hvis batteriene skal lagres i lang tid, bør de lades minst en gang i måneden.          – Aldri lad batterier over lenger tid sammenhengende. Lad alltid batteriet når det er 30% eller mer av batterikapasiteten.
– Ikke lad batteriene i minusgrader eller hvor de blir utsatt for temperaturer over 30 grader.
– Av sikkerhetshensyn må du ikke lade batteriene i mer enn 24 timer sammenhengende.
– IKKE lad opp et batteri som har en sprekk, ser hovnet eller lekker batterisyre. Kontroller batteriene dine regelmessig slik at de ikke har fysisk skade.

  • For at garantien på batteriet skal gjelde må batteriet lades opp 1 gang hver mnd.

En lader brukt til et bly- eller litiumionbatteri gir alltid en høyere spenning (Volt) enn batteriet er merket med. Laderen til et standard 12V-batteri, for eksempel, utgir ca. 14-15V, og laderen til et 36V-batteri gir vanligvis omtrent 41-44V.

 

Hva er Amperetimer (Ah)?

Amperetimer (Ah) angir strømmen (kapasitet) som et batteri kan levere. Således kan for eksempel et 60 Ah batteri klare å gi 3 A i 20 timer før spenningen faller til 10,5 V. Enkelt sagt, vil et batteri med flere amperetimer gi deg en lengre holdbarhet per ladning. Eksempel: Et 36V 10.4 Ah batteri gir deg ca 33% lengre batteriladelse enn et 36V 7,8 Ah batteri.